Az NGTT ülésén konzultáltak a jövő évi bérekről

A jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról (szakmunkás minimálbér) konzultált a kormánnyal a munkaadói, a munkavállalói, a civil, az egyházi és a tudományos oldal a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) hétfői ülésén.

 

Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára előterjesztésében kiemelte: a kabinet a munkaadókkal és a munkavállalókkal hosszabb ideje egyeztetett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), amelyen sikerült elfogadni egy kompromisszumos javaslatot. A javaslat szerint a minimálbér jövőre az idei 93 000 forintról 98 000 forintra nő - ez csaknem 5,4 százalékos növekedés -, a szakmunkás minimálbér 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik, 5,6 százalékkal - mondta az államtitkár.

Emlékeztetett arra: az új Munka törvénykönyve előírja, hogy a kormánynak a minimálbérről és a garantált bérminimumról - azok kihirdetése előtt - konzultálnia kell az NGTT-vel.

Az ülésen határozatképtelenség miatt most sem sikerült módosítani az NGTT szervezeti és működési szabályzatát, ezért a munkaadói és a civil oldalon felvetették, át kellene gondolni, megfelelően működik-e a szervezet.
Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára hangsúlyozta: a munkavállalói oldalnak továbbra is meggyőződése, hogy az ország helyzete közgazdaságilag nem indokol béremelést. Ugyanakkor a munkaadókban van szolidaritás, és szociális érzék, ezért úgy vélték, nem lehet 650 ezer ember "kezét elengedni", főleg azokét nem, akik az elmúlt évek legnagyobb vesztesei - fűzte hozzá.

Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdasági bérekről nem volt érdemi konzultáció, sőt az ágazatban az utóbbi két és fél évben az érdekegyeztetés minden formája "eltűnt a süllyesztőben".

Kardkovács Kolos szavaira reagálva Nagy Tamás elmondta: valóban vannak olyan szereplők, akik kapnak támogatást - például az őstermelők -, de a több mint 100 ezer mezőgazdasági munkavállaló bérét fizető ágazatok az agráriumon belül nem kapnak semmiféle támogatást sem.

Kardkovács Kolos a felvetésekre kifejtette: a közszférában minden bérkövetelést legálisnak és indokoltnak tartanak, de a gazdaság stabilitása, a költségvetési hiány tartása érdekében a közszférában nem módosíthatták a bértáblát. Célzott béremelések ugyanakkor voltak, például az egészségügyben, és reményei szerint a tanári bérek rendezése is esedékes lesz 2013 szeptemberétől. Hozzáfűzte: a kormány tisztában van azzal, hogy a mezőgazdaságban is nehéz a helyzet, ugyanakkor az agrárium éves szinten több 100 millió forintos európai uniós támogatásban részesül.

Az ülésen határozatképtelenség miatt most sem sikerült módosítani az NGTT szervezeti és működési szabályzatát, ezért a munkaadói és a civil oldalon felvetették, át kellene gondolni az NGTT működését.

Forrás: MTI